שידורי רדיו דיגיטליים קרקעיים ברחבי העולם


בחזרה לעמוד הראשי של שידורים ברחבי העולם

שבדיה

שבדיה לא זנחה לחלוטין את DAB אלא החליטה נגד הוצאה הדרגתית של רדיו FM לטובת מעבר מלא לדיגיטל, כפי שהוצע בתחילה. ההחלטה התקבלה לאחר שתהליך התייעצות גילה חוסר תמיכה במעבר מלא, תוך ציטוט חששות בנוגע לעלות החלפת מקלטי FM קיימים, מגבלות כיסוי אפשריות של רשתות DAB ואבטחת אותות דיגיטליים במשברים.

הנה הסבר:

הצעה ראשונית
בשנת 2014, יועץ שהוזמן על ידי ממשלת שבדיה הציע השקה ארצית של DAB בסוף 2016, כאשר הרדיו הציבורי והמסחרי יפסיק את שידורי ה-FM בשנת 2022.

תהליך התייעצות
הצעה זו נתקלה בהתנגדות משמעותית במהלך תהליך ההתייעצות, כאשר מוסדות ציבור מרכזיים ומומחים דחו אותה באופן גורף.

נימוקים לדחייה

עלות החלפת מקלטי FM: הממשלה הכירה בכך שהחלפת 10 מיליון מקלטי ה-FM הקיימים, המוערכים, תהווה משימה והוצאה משמעותית עבור הצרכנים.

מגבלות כיסוי

הועלו חששות לגבי הפוטנציאל של רשתות DAB לא לספק את אותו אזור כיסוי כמו רשתות FM קיימות.

חששות ביטחוניים

משרד ההגנה השבדי הדגיש פגיעויות פוטנציאליות של אותות DAB במשברים ומלחמות, במיוחד בהשוואה לטכנולוגיית FM מבוססת יותר.

חוסר תמיכה מספקת

הממשלה הגיעה למסקנה שאין מספיק תמיכה בקרב הציבור ובעלי עניין מרכזיים למעבר מלא ל-DAB.

המצב הנוכחי

בעוד ששידורי DAB החלו בשבדיה בשנת 1995, ותחנת הרדיו הציבורית השוודית (SR) עדיין משדרת ב-DAB (MUX1) ל-35% מהאוכלוסייה, אין תוכניות להפסיק את השימוש ברדיו FM. ערוצי רדיו רבים ממשיכים לשדר הן בפורמטים אנלוגיים (FM) והן בפורמטים דיגיטליים (DAB/DAB+).

DAB+ והתפתחויות עתידיות

בעוד ש-DAB עצמו אינו מבוטל בהדרגה, ה-DAB+ המתקדם יותר מתגלה כעתיד הרדיו הדיגיטלי, אך גם עם DAB+, שוודיה לא התחייבה למעבר מלא מ-FM.

השוואה עם נורבגיה

יש שיופתעו לגלות ששוודיה דחתה את DAB בעוד שנורבגיה השכנה אימצה אותו. עם זאת, שוודיה, יחד עם פינלנד, נמצאת בחזית הטכנולוגיה הדיגיטלית והתקשורת הסלולרית, מה שהופך את הציפייה לדור הצעיר להסתמך על סמארטפונים להאזנה לרדיו במקום על מקלטי DAB ייעודיים.

מצב נוכחי:

לסיכום, שידורי הרדיו הדיגיטליים הקרקעיים בשוודיה נמצאים בתהליך התפתחות מתמשך. למרות שהם עדיין לא החליפו לחלוטין את שידורי ה-FM האנלוגיים, הם מציעים יתרונות משמעותיים מבחינת איכות, מגוון ויעילות, והם צפויים להמשיך ולצמוח בשנים הקרובות.

Photo by Vicente Viana Martínez